[vc_empty_space]

امروزه پژوهش‌های پزشکی نقش به‌سزایی در تولید علم و ارائه راه حل‌هاي علمي جهت پیشگیری، تشخیص، درمان بیماری‌ها و تسکین آلام و دردهای بیماران دارند. کاربرد این مطالعات در زمینه انواع بیماری‌ها، اثر بخشی داروها و واکسن‌هاو مطالعه بر بافت‌ها و نمونه‌های انسانی، نقش آنها را به عنوان ابزاری کارآمد در ارتقای سلامت جامعه و درمان و توانبخشی بیماران مطرح ساخته است. از مهم‌ترین کاربردهای پژوهش و مطالعات باليني در علوم پزشکی بررسی تأثير داروها در درمان بیماری‌های مختلف مي‌باشد. پیچیدگی بسیاری از بیماری‌ها از یک سو و ظرافت‌های لازم برای رعايت حقوق آزمودني‌ها اهمیت رعايت استانداردهاي علمي و اخلاقي را در پژوهش‌هاي علوم پزشکی نشان می‌دهد. اصل اول در انجام پژوهش و کارآزمايي باليني احترام به حقوق و خواست بيماران و آزمودني‌ها مي‌باشد و اين مهم در سايه تعهد و مسئولیت اخلاقی پژوهشگران، رعايت ملاحظات اخلاقی و اصول و روش‌هاي علمي میسر است. بر اساس کدها و استانداردهاي اخلاقي، اخذ رضايت آگاهانه و مشارکت داوطلبانه آزمودني‌ها و بيماران مهم‌ترین اقدام لازم جهت تأمين حقوق آنها مي‌باشد. با اين حال اغلب پژوهشگراني که اقدام به طراحي و انجام پژوهش مي‌کنند از مهارت لازم برای تهیه رضایت آگاهانه کتبی برخوردار نیستند. يکي از مهم‌ترين توصيه‌هاي کميته‌هاي اخلاق به محققين نيز اصلاح متن رضايت‌نامه مي‌باشد. هر چند دانشگاه‌هاي مختلف براي راهنمایی پژوهشگران اقدام به تهيه راهنماها و دستورالعمل‌هايي در این زمینه نموده‌اند، با اين حال راهنماي جامعي در خصوص نحوه تنظيم متن رضايت آگاهانه موجود نيست. در کتاب حاضر تلاش بر این بوده است که با استفاده از کدها و راهنماهاي اخلاقي ملي و بين‌المللي، اصول و نحوه تهيه رضایت نامه تبيين شده و يک راهنماي کاربردي تدوین شود.

فصل اول کتاب با استفاده از اصول اخلاق در پژوهش، کدها و راهنماهاي اخلاقي، اصول و مفاهيم اصلي تدوين رضايت‌ آگاهانه را توضيح مي‌دهد و اهميت و نحوه اخذ آن را در گروه‌های خاص تبيين مي‌کند. فصل دوم کتاب شرايط و اصول اختصاصي اخذ رضايت را در شرايط مختلف توضيح مي‌دهد. در فصل سوم الگوها و مثال‌هايي از رضايت  آگاهانه در مطالعات و شرايط مختلف ارائه شده است. پژوهشگران مي‌توانند با مطالعه فصول اول و دوم کتاب با اصول تدوین متن رضایت‌نامه آشنا شده و از نمونه‌هاي ارائه شده در فصل سوم جهت انجام مطالعات خود بهره ببرند.

اميدواريم اين مجموعه مورد استفاده پژوهشگران بوده و نيازهاي آنان را در اين حوزه پاسخ دهد. با آنکه تلاش شده است براي پاسخ به نياز پژوهشگران محترم مطالب نسبتاً جامعي در اين کتاب ارائه شود ممکن است نواقص متعددي وجود داشته باشد که با ارائه پيشنهادات خوانندگان محترم سعي خواهد شد اصلاحات لازم در ويرايش‌هاي بعدي کتاب انجام شود. ضمناً براي ارائه الگوهاي رضايت آگاهانه در فصل سوم براي آنکه با اصول گفته شده در فصل اول و دوم مطابقت داشته باشد به منابع بين‌المللي استناد شده است. اميدواريم با انتشار اين کتاب و تلاش محققين بتوانيم به نمونه‌هاي رضايت آگاهانه در داخل کشور دسترسي پيدا کنيم و در ويرايش‌هاي بعدي از نمونه‌هاي مختلف مربوطه استفاده کنيم. در انتها، نویسندگان کتاب حاضر از خانم مهنوش خسروي، مینا الماسی، شاهین عبدا… زادگان که در ترجمه و گردآوري بخش‌هايي ازمتن کتاب همکاري نموده‌اند و اعضاي محترم مرکز تحقيقات اخلاق و تاريخ پزشکي دانشگاه علوم پزشکي تهران خانم دکتر نازآفرین قاسم‌زاده، آقايان دکتر کيارش آرامش و دکتر عليرضا پارساپور که با پيشنهادات مؤثر ما را در تهیه این کتاب ياري نمودند، سپاسگزاري مي‌نمايند.

                                                                  دکتر کاظم زنده‌دل و دکتر مينا مبشر

                                                                خرداد 1392

[vc_empty_space]

اطلاعات کتاب:

تعداد صفحات: 156

چاپ: اول – 1393

قیمت: 5000 تومان

دریافت فهرست و مقدمه کتاب